Etter å ha hatt fri hele høsten, var jeg grundig lei av å feriere og begynte endelig å jobbe igjen i november 2010. Jobbet som meteorologifullmektig på Bjørnøya i seks måneder fra sent i november 2010 og frem til sommeren 2011.

Gledet meg utrolig mye og var spent som et egg på hva livet i Ishavet ville bringe. Litt av gledene, turene, galskapen, opplevelsene og alt det andre, har jeg forsøkt å si litt om her inne. Se også min vanlige blogg, Helst glad og på tur.

lørdag 15. januar 2011

Sørpunktet

Etter dagesvis med sterk- og stiv kuling og massive mengder innetid, var det utrolig deilig å endelig komme seg ut på ski igjen! Fredag var det bare laber bris, mellom 5.5 og 7.9 sekundmeter, og 12-13 kuldegrader. Venke og jeg bestemte oss for å ta en liten formiddagsekspedisjon til Sørpunktet sammen med bikkjene.

Ganske likt Nordpunktet, bare mindre elektronikk!
Sørpunktet skulle altså, etter nærmere informasjon, ikke ha noen mast, men kun ei hytte. Vi la i vei med vinden i ryggen og kom frem etter en liten time og ca 3.7 kilometer. Det er ganske avblåst etter all vinden vi har hatt, men det finnes skiføre innimellom fokkskavlene, stålisen og steinene. Skiene får både riller og rubb av den litt hardføre behandlingen.

Sørpuktet var, som vi hadde fått vite på forhånd, ei hytte som er helt lik de to andre consollhyttene. Inni var hytta mer tom, ettersom den ikke er i bruk, men der var både lys og varme. I kjøkkenskapene stod også her et fantastisk flott Figgjoservise, for dem som liker sånt! Retro til beinet, ekte retro!

Indikasjon på at her har blitt drukket kaffe!
Indikasjon på at her har vært ei antenne!

Hjemturen var frisk og fin, med en liten og litt bitende vind i ansiktet. Da vi kom tilbake til stasjonen fikk vi vite at det var observert nok en bjørn i nærområdet. Denne gangen var den observert nede på Gravodden, en alenebjørn. Om vi skal telle etter, går vi derfor ut fra at vi nå har/har hatt fem ulike bjørner på øya hittil i vinter. De vi hadde før jul, så ut til å være ei binne med årsunge, de vi hilste på forrige helg var binne med toårsunge og den sist observerte var alene.

Vil du for eksempel nerde litt og følge med på hvor mye lengere dagen blir for hver dag, eller bare se når sola går opp og -ned rundt omkring, kan du bruke denne linken. Skriv inn posisjonen du vil vite mer om, for eksempel Bjørnøya, som ligger på 74.5000 grader nord og 19.0000 grader vest i dette formatet, så kan du bla deg frem og tilbake for å se den datoen du vil!  Siden forteller ellers masse om både satelitter og om astronomi. Astrologi holder den seg heldigvis unna! Fant etterpå ei enda bedre side, der man kan få frem en tabell for et helt år! (Her brukes grader og minutter, altså blir Bjørnøya på 74 grader 30 minutter nord, 19 grader 00 minutter øst)

Har lyst til å ta med en ørligen digresjon om det med sol og tusmørke og deromkring. Nettsiden omtaler noe som heter Astronomical (astronomisk), Nautical (nautisk) og Civil (borgerlig) twilight (tusmørke) når den snakker om sola og hvor den er i forhold til horisonten. Tusmørke er ifølge Norsk Fiskaralmanakk for 2010, "fellesnevning for skumring (skyming, skuming) og for demring (dagning, dagrenning, dagsprett, daggry, grålysning). Etter gammel regning er tusmørketiden knyttet til soldybde 0-18 grader under horisonten", og kan deles i de nevnte tre. Borgerlig tusmørke er når solsenteret er 0-6 grader under horisonten. Under borgerlig tusmørke skal man i klarvær kunne lese vanlig bokskrift ved vinduet i et frittliggende hus, man ser fremdeles horisonten, men de fleste stjerner er enda ikke synlige. Når det er såkalt nautisk tusmørke, når sola er 6-12 grader under horisonten, er horisonten tilstrekkelig markert for stjerneobservasjoner. Under Astronomisk tusmørke, sola er 12-18 grader under horisonten, er det ikke råd å skjelne horisonten.

Liker spesielt godt den der om borgerlig tusmørke, kjenner jeg! Vi har litt borgerlig tusmørke midt på den lyseste dagen nå. Det blir synlig lysere for hver dag som går. Sola var fredag den 14. januar 5.8 grader under horisonten og stod i sør klokken 1152. I går "tangerte" vi ankomstdatoen hva lys angår. Det vil si at vi i går var like langt unna Vintersolverv, 21. desember, som vi var da vi kom den 28. november. Fra nå og fremover blir det følgelig lysere enn vi "noensinne" har hatt det. Hver dag øker med en hel masse, virker det som! I neste uke er det fullmåne igjen. Vi krysser fingre for at vær og vind tillater hyttetur! Er veldig-veldig klar for hyttetur nå!

1 kommentar:

  1. Interessant det du skriver. Prøvde å følge tråden, men endte opp med Google-Earth, i mammas hage.
    Fotobilen har vært helt opp i porten og fotografert ned mot E6. Helt utrolig gode bilder, og selvfølgelig sto garasjedøra åpen og Volvoen manglet. Men bilene til jentene på kontoret var lett kjennbare. Selv om man ikke kunne tyde skiltene. Jeg slutter aldri å la meg imponere av datateknikken. Prøve meg også på de marine kartene, men fikk ikke opp noen båter rundt Bjørnøya. Kanskje dem var dradd hjem for nyttårsfeiring i øst?
    Hilsen Paps

    SvarSlett

Om du har noe på hjertet, er det hyggelig å høre fra deg her inne! -men helst bare om du har noe hyggelig eller artig å melde, eller om du kan komme med tilleggsinfo der jeg står fast!? :-) Takk for interessen, uansett!