Turen gikk denne gang til Russehamna og deretter til Skutilen, ei natt på hver hytte. Nå kan jeg endelig kalle meg Kjentmann, som nummer to blant besetningen denne sesongen. Kravet er, som kjent, at man må besøke alle hyttene én gang, men man kan ikke få "napp" i flere hytter på en og samme tur.
Dette var turen der ganske mye ikke gikk helt som planlagt. Stikkord er matmangel, råk i elva, whiteout og snøstorm, alkoholmanko og den forsvunnede hunden! En del av tingene henger sammen med hverandre, som historien vil vise.
Litt lange i nesa koste vi oss med Drytech (turproviant) til middag. Heldigvis hadde Marius noen pils i sekken. De fleste primærbehov ble altså dekket og nøden banket ikke akkurat på døra.
Aki kom for øvrig til stasjonen sent samme kveld. Tosken! Nesten ingen på stasjonen som godta seg noe særlig over Akis, noe overraskende, hjemkomst. I hvert fall ikke da de åpna kløven og fikk se innholdet!
Staten tar vare på sine (eiendeler)! |
De fire fjelltoppene på denne delen av øya; Fuglefjellet, Antarcticfjellet, Alfredfjellet og Hamborgfjellet, skulle bestiges dagen etter. Vi lastet skiene på sekkene og satte kursen langs kysten fra Russehamna til Kvalrossbukta. Videre via Lernervegen, som lykkejegeren Theodor Lerner i sin tid bygde, til Sørhamna. Theodor Lerner, også kalt "Tåkefyrsten", ønsket å satse på utvinning av kull på Bjørnøya og kom opp hit første gang i 1898. I 1899 kom han på nytt opp og anekterte store områder på øya. Det kom sågar til trefninger mellom han og hans tre menn og besetningen på den russiske krysseren "Svetlana" i Russehamna. Russerne trakk seg tilbake og anekterte heller et område like ved Nordhamna, nord på øya, fordi de der fant et skjelett med typisk russiske støvler på. Lerner satte opp flere hus i tåkeriket sitt; mellom Kvalrossbukta og Sørhamna. Huset han selv hadde tenkt å overvintre i, stod helt ute på kanten av brinken ved Sørhamna. Arbeiderne hans skulle overvintre i et annet hus; i Kullbukta, hvor nå det måtte være. Enden på visa var at både Lerner og hans menn reiste ned før vinteren kom.
Kvalrossbukta var for øvrig ett av to steder på Bjørnøya der det ble utført enorme og makabre hvalrossmassakre tidlig på 1600-tallet. Kvalrossbukta og Nordhamna var steder der hvalrossen samla seg for å hvile. I utgangspunktet var det kun hvalrosstennene fangstmennene var ute etter, senere brukte de også spekket. Selve skrotten lå igjen på stranda. Enda ligger det igjen beinrester etter de arme dyrene, som grelle minnesmerker over det som foregikk for flere hundre år siden.
I Adolf Hoels flotte verk om Svalbards historie, står det en hel del om Bjørnøya og om Kvalrossbukta. Sist det foregikk noe i Kvalrossbukta, var på begynnelsen av forrige århundre. Som en følge av at det i 1904 ble forbudt å fangte hval langs Nord-Norges kyst, søkte hvalfangerne andre fangstfelter både i nordlige og i sydlige farvann.A.M Ingebrgigtsen bygget en hvalstasjon der i 1905. Fra hvalfangststasjonen i Kvalrossbukta fanget Ingebrigtsen for det meste finnhval, men også knølhval, med hvalbåt. Hvalfangststasjonen ble nedlagt i 1908, lønnsomheten var ikke stor nok selv om mengden hval var god. I perioden 1905 til 1908 ble det fanget til sammen 231 hval som utbrakte 5790 fat olje. Det har ikke vært drevet hvalfangst fra Bjørnøya etter 1908.
Kvalrossbukta |
Var en stor hval en gang vil jeg tro. |
Helge og Henning var på Skutilen og jobbet. Kjøttgryta stod på kok, og øl hadde de tatt med til oss. Lykke!
Et par kilometer fra Skutilen, på vestsiden, ligger et av Bjørnøyas utallige "kapper"; Kapp Harry. Fra kappet kan man se et av Bjørnøyas mest kjente landemerker, eller skal man kalle det sjømerker; Sylen. En kveldsskitur ble lagt over Ellasjøen og ut til Kapp Harry. Spektakulært, utrolig vakkert og vesentlig mindre stress og folkeliv enn på Nordkapp.
Lurer på hvor lang tid havet bruker på å bygge en slik tunnel.. |
Sylen |
Fotograf Våge |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Om du har noe på hjertet, er det hyggelig å høre fra deg her inne! -men helst bare om du har noe hyggelig eller artig å melde, eller om du kan komme med tilleggsinfo der jeg står fast!? :-) Takk for interessen, uansett!