Etter å ha hatt fri hele høsten, var jeg grundig lei av å feriere og begynte endelig å jobbe igjen i november 2010. Jobbet som meteorologifullmektig på Bjørnøya i seks måneder fra sent i november 2010 og frem til sommeren 2011.

Gledet meg utrolig mye og var spent som et egg på hva livet i Ishavet ville bringe. Litt av gledene, turene, galskapen, opplevelsene og alt det andre, har jeg forsøkt å si litt om her inne. Se også min vanlige blogg, Helst glad og på tur.

torsdag 21. april 2011

Fuglenytt! Det kryr av liv!


I det siste har det kommet nye fuglearter til øya nærmest daglig. Vi er stadig ute med kameraet for å forsøke å forevige våre fjærkledde venner. Vi logger, som tidligere nevnt, en del av fugleobservasjonene vi gjør inne på Artsobservasjoner, som er et et nettsted for, nettopp, artsobservasjoner. Nå er det ikke slik at vi skriver inn havhest og polarmåke hver gang vi har vært ute, vi nøyer oss stort sett med førsteobservasjonene og litt til. Du kan også følge observasjonene via dette nettstedet, som kun tar for seg Svalbard og Jan Mayen.

Alkekongen, eller "Tromsøværingen" som den også kalles, kom for noen dager siden. Hvorfor den kalles Tromsøværing? Kan det ha noe med at den er liten og bråkete og opptrer i flokk? Ikke vet jeg. Lunden, den fine, vakre lunden, har også ankommet. Jeg har ikke vært så heldig å treffe på den enda. Gleder meg til å få fine bilder av en av mine riktig store favoritter!

Storjoen er en stor og mørk "skumling" som også har kommet til hit for en stund siden. Jeg ble kjent med tyvjoen på Spitsbergen forrige sommer og er ikke videre begeistra for fugleverdenens svar på mørkets fyrste. Kjenner at jeg er forutinntatt i forhold til storjoen! Forskjellen på storjo og tyvjo er visstnok at storjoen angriper deg forfra, mens den ser deg i hvitøyet, tyvjoen foretar bakfra-angrep. Pest eller kolera? Heldigvis er joen rolig enda; hekkesesongen har ikke begynt enda.

I går ble det observert en liten flokk med Heilo like nedenfor stasjonen og i dag satt det plutselig en Tjeld like utenfor stuevinduet. Ingen av disse er spesielt vanlig på disse breddegrader. Kanskje har det vært litt for mye sørlige vinder? Kanskje klarte de rett og slett ikke å kaste seg ut av jetstrømmen da de passerte Finnmark?

Snøspurven er utrolig tallrik nå og nyter godt av solsikkefrøene vi strør utenfor stuevinduet. Artige små skapninger!

Da vi var på tur sør på øya litt tidligere i uka, så vi to stk grågås. (Måtte bare legge inn en link her, til en utrolig vakker sang. Senk skuldrene, lukk øynene, pust rolig, lytt!) De to gjessene har tydelig valgt å fly alene, i stedet for å følge flokken nordover. Godt det finnes individualister!

Apropos individualister; svarttrosten vår holder fortsatt stand. Det har vært en håndfull ulike troster, både svarttrost og rødvingetrost, på besøk hos den, noen har forsvunnet og noen har ikke overlevd. Én svarttrost blir likevel her gjennom det meste. Den har tatt bolig i garasjen og ser ut til å klare seg fint i sin ensomhet. Kanskje den rett og slett har blitt hushai der borte, eller henger den bare i taklampa, dagen lang?

Havhesten, krykjene og polarmåkene regjerer stort på øya og er de klart mest tallrike. Rare og fine de også!

Siste: Ei stokkand, eller i dette tilfellet; en stokkand og en steinskvett ble observert nå i kveld, like utenfor stuevinduet. Rene fuglefestivalen her nå, altså! De er strengt tatt litt på villspor de også..

Kjell, eller Kjellrun har flydd litt ut av kurs.
Tromsøværinger
Alkekonger

Snøtitting-snøspurv
Grågåsa. Disse valgte å ikke fly i plogformasjon.
Bare å øve, ikke lenge til 17. mai nå!

Naboene nedenunder er heldigvis rolige
Heiheiheiheiheihei! Opptatt her. fooorsviiinnnn!
Har du hørt at...
Hei! Lo?!

2 kommentarer:

 1. Artig at du skriv litt om pipp pippan der oppe.
  Flotte bilder tar du også.
  Akkurat nå sitter jeg i lag med Erik Jørgensen fra Danmark.
  Han har satt seg som mål å padle fra Russegrense til Russegrense, 6 mnd. tenker han å bruke på turen.
  http://komud.dk/

  SvarSlett
 2. Flotte bilder av fuglene der oppe. Har ikke slike på forplassen min. Fortsatt god påske til dere alle

  SvarSlett

Om du har noe på hjertet, er det hyggelig å høre fra deg her inne! -men helst bare om du har noe hyggelig eller artig å melde, eller om du kan komme med tilleggsinfo der jeg står fast!? :-) Takk for interessen, uansett!