Etter å ha hatt fri hele høsten, var jeg grundig lei av å feriere og begynte endelig å jobbe igjen i november 2010. Jobbet som meteorologifullmektig på Bjørnøya i seks måneder fra sent i november 2010 og frem til sommeren 2011.

Gledet meg utrolig mye og var spent som et egg på hva livet i Ishavet ville bringe. Litt av gledene, turene, galskapen, opplevelsene og alt det andre, har jeg forsøkt å si litt om her inne. Se også min vanlige blogg, Helst glad og på tur.

tirsdag 22. mars 2011

Mer fuglenytt! Nå; Polarlomvi!

Da har også polarlomvien funnet ut at det er en god idé å vende nebbet mot nordlige egner. Skjønt, jeg lurer på om de kanskje angret litt akkurat i går. Det var riktig surt ute med stiv-, på grensen til sterk kuling, og opp mot liten storm i kastene. At det var snøfokk og syv kuldegrader gjorde kanskje ikke utelivet mer forlokkende.

På fredag gikk vi østover langs brinken forbi Måkestauren, nesten helt bort til Den engelske staur. Skiføret fra tidligere samme uke, hadde tint helt bort på rekordfart og vi gikk på beina. Skiføret er for øvrig tilbake igjen i dag, mandag. Endringer skjer fort i ishavet!

I fjellet under brinken borte ved Måkestauren ble Vera oppmerksom på en liten koloni Polarlomvi, eller Uria Lomvia som de heter på latinerspråket. Et kjapt estimat sa mellom 30 og 40 fugler. Polarlomvien er altså andre nye fugleart for sesongen på få dager! Stor stas, synes jeg!

Havhest, Vera og Eerkki.
Polarlomvien havna i 2010 på Rødlista, eller "Norsk rødliste for arter 2010". Det betyr at arten er truet og at den heretter vil få et strengere vern i følge Norsk Polarinstitutt, selv om Svalbardbestanden er estimert til å kanskje være ca 600 000 par. Polarlomvien er litt mindre enn Lomvien. Den er litt mer kompakt og blir 39-43 cm lang. Den veier mellom 700 og 1200 gram og kjønnene er helt like av utseende. Lomvi og Polarlomvi likner ellers ganske mye på hverandre, en av forskjellene er at Polarlomviene har en hvit stripe langs nebbet. Skillet mellom svart- og hvit del av fjærdrakten er litt mer "uryddig" hos Lomvien, mens hos Polarlomvien ser vi dette som ei ganske ren stripe.  

Polarlomviene hadde vaglet seg på noen riktig små berghyller og var ganske skye da jeg ålte meg på magen frem mot kanten for å ta bilder. Én etter én tok de til vingene og forsvant ut på havet. Jeg fikk likevel et par ganske nære bilder. Gleder meg til enda flere fugler kommer, må nok begynne å bære med meg det store kameraobjektivet nå! -viktig å alltid være beredt.


Storhavet, midt i mot. Slutter aldri å la meg fascinere
Her spirer og gror, allerede! Tror kanskje det er Rødsildra, dette..
Hull i fjellet!
Alltid en utfordring å fotografere når bikkjene er med!
Terassebosetting

Hyyysssssjjjj! Her nede er de!!
Måkestauren
Hundene er litt "invaderende" av og til, men veldig hyggelige

Nordpunktet

Holke
Lite skiføre

2 kommentarer:

  1. Fantastisk fin bloggpost! Veldig glad jeg oppdaga bloggen din :)

    SvarSlett

Om du har noe på hjertet, er det hyggelig å høre fra deg her inne! -men helst bare om du har noe hyggelig eller artig å melde, eller om du kan komme med tilleggsinfo der jeg står fast!? :-) Takk for interessen, uansett!