Etter å ha hatt fri hele høsten, var jeg grundig lei av å feriere og begynte endelig å jobbe igjen i november 2010. Jobbet som meteorologifullmektig på Bjørnøya i seks måneder fra sent i november 2010 og frem til sommeren 2011.

Gledet meg utrolig mye og var spent som et egg på hva livet i Ishavet ville bringe. Litt av gledene, turene, galskapen, opplevelsene og alt det andre, har jeg forsøkt å si litt om her inne. Se også min vanlige blogg, Helst glad og på tur.

fredag 10. desember 2010

Iskanten og iskartet

Klikk på bildet for større versjon!

Et kart som får stadig større oppmerksomhet her på holmen, er iskartet. Kartet som forteller om hvordan isforholdene er rundt Svalbard. Isbjørnen følger ofte iskanten nedover og iskanten har nærmet seg oss ganske mye de siste dagene. For øyeblikket er det is helt ned på rett under 75 grader.

Når man tenker på at vi befinner oss på 74°30′ N 19°00′ Ø her på stasjonen, så er det ganske nært. Ett breddeminutt tilsvarer ei nautisk mil=1852 meter. Sier vi at det er rundt 25-30 breddeminutter opp til isen nå, slik det ser ut til at det er, snakker vi altså om 46-55 kilometer, kanskje mindre. Kan være greit å vite at det er forskjell på bredde- og lengdeminutter. Et lengdeminutt, altså de som går øst-vest på kartet, er ikke ei nautisk mil, men varierer i lengde i forhold til avstanden fra ekvator. Som en kuriositet kan nevnes at et lengdeminutt på høyde med Bergen vil være ca halvparten så langt som et lengdeminutt ved ekvator!

Det er allerede spådd at det kommer til å være et godt isår denne sesongen, blir interessant å følge med fremover! Du kan selv følge med på Met sitt iskart her!

Den lille grå prikken midt i Barentshavet er Bjørnøya. Streken som går like ovenfor Bjørnøya er 75-graderen. 

Faktum er i alle fall at vi nå er enda litt mer på alerten i forhold til bamsen. Ikke vits å plassere seg selv i en vanskelig situasjon ut av ren toskskap. Rifla, signalpenna og sambandet er med når vi forlater det aller nærmeste nærområdet.

Er sikker på at det blir masse isbjørnbesøk på Bjørnøya i vinter, med tanke på hvordan isforholdene tegner til å bli..Fortsetter vinden å blåse fra nord og nordøst, slik den gjør nå, beveger isen seg raskt sørover og sørvestover i lende.

Sjelden med isbjørnbesøk før jul, men kanskje i år?! Hvem kommer først, sysselmannen eller isbjørnen? Julehelikopteret med "læinsmainn og præst" og deres følge skal, etter planen, komme på besøk den 17. desember, men dét er en annen historie.

2 kommentarer:

  1. Kan du forklare fargekodene, Greier ikke å lese forklaringene på bildet.
    Det skal vel være 45 til 50 km til iskanten?
    At dere får se isbjørn i fri, missunner jeg dere. Ha en god helg alle sammen, og pass på at Marius ikke spiser opp pepperkakene.

    SvarSlett
  2. Flott med våkne lesere! Nå har jeg retta til 55km, Knut! Trykk på bildet, så blir det forhåpentligvis stort nok til at du kan lese kodene. God helg til dere der nede også! Marius har pepperkakeforbud! :-)

    SvarSlett

Om du har noe på hjertet, er det hyggelig å høre fra deg her inne! -men helst bare om du har noe hyggelig eller artig å melde, eller om du kan komme med tilleggsinfo der jeg står fast!? :-) Takk for interessen, uansett!