Etter å ha hatt fri hele høsten, var jeg grundig lei av å feriere og begynte endelig å jobbe igjen i november 2010. Jobbet som meteorologifullmektig på Bjørnøya i seks måneder fra sent i november 2010 og frem til sommeren 2011.

Gledet meg utrolig mye og var spent som et egg på hva livet i Ishavet ville bringe. Litt av gledene, turene, galskapen, opplevelsene og alt det andre, har jeg forsøkt å si litt om her inne. Se også min vanlige blogg, Helst glad og på tur.

tirsdag 14. desember 2010

Vi er ikke alene!

Med en slik overskrift vil mange kanskje forvente at jeg skal sette i gang en lang historie med ekte vissvass om ufoer, små grønne menn og andre rare ting fra "der ute". Neida, ikke når man er på Bjørn-øya, dét skjønner jo alle!

I formiddag, da Venke skulle gå ned for å måle dagens badetemperatur, ble hun oppmerksom på noen store spor i snøen. Hun tenkte muligens først på stasjonssjefen og hans uransakelige veier, før hun forkastet tanken og innså at vi nok ikke er alene her på holmen lengere. Da hun så enda litt bedre etter, så hun et stort par og et lite par med fotspor som kom fra Gammelradioen, kryssa vegen og forsvant vestover. Kongen av Arktis har kommet til øya! -eller, i dette tilfellet; Dronningen av Arktis med avkom!

Venke valgte, naturlig nok, å gå opp igjen til stasjonen for å informere og for å "hente en venn". Jeg ble med nedover, og må innrømme at jeg ble barnslig oppspilt. Ikke mye nonchalanse ute og gikk i min personlige gård, nei! Det var hakket før jeg hoppet opp og ned og klappet i hendene. Den der om at de som har sett isbjørn før ikke lar seg rive med, er bullshit i mitt tilfelle.

Binna og ungen har åpenbart surra rundt en god stund i natt. Vi skjønner nå hvorfor bikkjene holdt et visst alo i natt, det var ikke kun fordi Tassen hadde slitt seg. Det ser ut til at de har gått i land litt øst for stasjonen og har så fulgt land vestover for å komme seg videre opp. Sporene gikk helt opp til antenna som står 50 meter nordvest for stasjonen, før den skifta kurs og gikk via trappa på gammelradioen. Nede i kaiområdet hadde de gått på kryss og tvers, både ved naustet og ute på kaia. Vi så ikke noe til våre nye besøkende, men i denne omgangen sier jeg meg evig fornøyd med å bare ha studert sporene.
Ganske nært stasjonen, gitt..

Gammelradioen.
Jeg blir litt forundra over disse fantastiske vesenene. Lurer på hva som foregår oppe i hodet deres når de sitter og dingler med beina på iskanten og har tatt seg en sel. Tenker de bare plutselig at; "Nei, nå svømmer jeg meg en tur sørover, det er sikkert noe der", eller har de vært her før med sine foreldre? Har de en innebygget GPS som gjør at de skjønner at Bjørnøya er lurt, men at videre sørover fra Bjørnøya ikke er lurt?! Hvor langt sør for Bjørnøya svømmer de eventuelt før de skjønner at de er på tur til Hammerfest og at de ikke har lyst å dra dit? Er man ei god mor når man tvinger ungen sin til å svømme flere mil i stappmørket i ukjent farvann? Blir de skuffa når de kommer hit og ikke akkurat finner noe Sel-o-rama? Skulle visst mer om Isbjørn, kjenner jeg! 

Da viste det seg altså at Isbjørnen kom på besøk før Sysselmannen gjør det og dét er litt uvanlig, visstnok. 

Dyrene og menneskene på Bjørnøya foretrekker sykkelveien! I trafikksikkerhetens navn! Til venstre; rev.

8 kommentarer:

 1. Hei Lise!
  Har lite artig å melde annet enn at det er veldig artig å følge med på bloggen din fra ishavet! Utrolig fine bilder også! :) Svalbard-lengselen sniker seg på..
  IdaB

  SvarSlett
 2. Maa innromme at oppspiltheten din er smittsom - det klappes i hendene her borte ogsaa! (Det maa ogsaa innrommes at noe av grunnen til at det klappes, er at bjornen er der, og ikke her...) Fine bamsen sin! (Men fy flate for noen digre spor!)

  SvarSlett
 3. Jeg regner med at våpen medbringes når man leiter etter bjørn, slik det er på Spitsbergen ?......

  SvarSlett
 4. Tusen takk, Ida! Så hyggelig at du følger med! Bra med oppspilthet, Gunn Berit! Og takk for god latter i morgenen! Haha! Fortsett å klappe! :-D

  SvarSlett
 5. Gratulerer med bamse...!! En flott opplevelse for de som ikke har sett den før...

  SvarSlett
 6. Lise, du vil få en regning fra Alta Kommune for å ha satt ned produktiviteten min hver morgen når jeg sjekker bloggen din. Tror kanskje du danker ut Frank Halvorsen på Radio alta ved frokostbordet. Familien Grøtte leser høyt fra Lises Blogg hadde nok vært en høydare blandt ungene ;) Men dette forplikter, det MÅ blogger hver dag!


  Kos deg! Og hils noen!
  Grøttefar

  SvarSlett
 7. Pappa; våpen?! Huh? Er dét lurt?

  Takk-takk, Hans-Arne! Jeg gruegleder! Grøttefar; takktakk, regning mottas! Kjenner på ansvaret for fortsettelsen, men klarer ikke å love daglig update..-skal dog gjøre mitt beste! :-D Hils Grøttemor!!

  SvarSlett
 8. Heisann, der fikk jo jeg med meg at du blogger-så flott, da ble du liksom ikke riktig så langt borte ;-)
  grøttefar brakte hilsning videre- Kommer til å følge med deg, og fortelle til de små ørene i huset Kjempespennende!

  SvarSlett

Om du har noe på hjertet, er det hyggelig å høre fra deg her inne! -men helst bare om du har noe hyggelig eller artig å melde, eller om du kan komme med tilleggsinfo der jeg står fast!? :-) Takk for interessen, uansett!