Etter å ha hatt fri hele høsten, var jeg grundig lei av å feriere og begynte endelig å jobbe igjen i november 2010. Jobbet som meteorologifullmektig på Bjørnøya i seks måneder fra sent i november 2010 og frem til sommeren 2011.

Gledet meg utrolig mye og var spent som et egg på hva livet i Ishavet ville bringe. Litt av gledene, turene, galskapen, opplevelsene og alt det andre, har jeg forsøkt å si litt om her inne. Se også min vanlige blogg, Helst glad og på tur.

onsdag 22. desember 2010

Uler mot månen!

Månen er en fantastisk innretning. Jeg tror nesten jeg er litt forelska i månen, spesielt når jeg befinner meg langt inne i polarnatta og endelig får se litt av landskapet rundt seg ved hjelp av vår lysende venn. Det blir så lyst, så lyst og jeg blir ei utrolig glad jente av å få se opp på den store, runde skiva! Det er magisk når skyene endelig tar seg en liten pause og lar fullmånen skinne ned på oss. Jeg føler det som om man kan se til verdens ende og får lyst til å hive på meg skiene og legge i vei! Neste fullmåne er det på tide med en lang skitur, om været er "sånn nogenlunde".  "Lang" skitur er, så klart, relativt på ei øy som er 22 km lang og 15 km bred på det bredeste.

Vi lurte i begynnelsen på det med polarnatt, om vi har det her på Bjørnøya. Polarnatt blir av mange definert som noe man har når sola står mer enn seks grader under horisonten. Etter å ha estimert litt, har vi nå fått bekrefta våre teorier via Svalbardpostens eksellente soldata-tabeller, som de kommer med hver uke. Ut fra tabellen ser vi altså at vi har polarnatt også her, selv om den naturligvis er kortere enn i Longyearbyen og i Ny-Ålesund. Per 17. desember stod sola 7.9° under horisonten på Bjørnøya, mot Ny-Ålesund sine 12,3° og Longyearbyen sine 11,6°.

Sola er tilbake her på Bjørnøya den 4. februar, en stund før Longyearbyen sin soldag som er den 16. februar og før Ny-Ålesunds soldag som er 18. februar. Nå feirer Longyearbyen riktignok ikke sin soldag før den 8. mars, det er dagen når sola skinner på den gamle sykehustrappa; mange fjell er i veien for sola den 16. februar. Bjørnøya er ganske flat, selv om fjellene i sør med sine rundt 500 meter, vil skygge bittelitt for sola når den tid kommer. Det vil vise seg hva vi ser fra stasjonen den 4. februar. Mørketida begynte for øvrig her den 7. november.

Nådde å ta noen bilder ute på tunet mens det var nesten skyfritt. Neste gang jeg gikk ut og obset, var det nesten helt overskyet igjen. Skyene er de eneste som har det travelt her oppe!

Julevinduet vårt! Adventsstjerne og juleblomster!


3 kommentarer:

 1. Heia Lise. Skikkelige flotte bilda av månen. Ja den kan være fantastisk når den klare å gjøre svarte natta lys.
  Si hei til Ted, Henning og Vera fra Thor Morten.
  God jul

  SvarSlett
 2. Morsomt å følge deg gjennom denne bloggen!
  Du skriver levende!

  Sitter i Vormsund med mange kuldegrader, men nyter at det er sol og dagslys!

  Antar dere får besøk av nissen ganske tidlig i dag- han starter vel i nord hvis han er smart.....

  GOD JUL!
  Hilsen Sissel

  SvarSlett
 3. God jul og takk for hyggelige innlegg! Hilsen overbragt og sendes tilbake, Thor Morten! Julenissen var lur, ja, Sissel!

  SvarSlett

Om du har noe på hjertet, er det hyggelig å høre fra deg her inne! -men helst bare om du har noe hyggelig eller artig å melde, eller om du kan komme med tilleggsinfo der jeg står fast!? :-) Takk for interessen, uansett!