Etter å ha hatt fri hele høsten, var jeg grundig lei av å feriere og begynte endelig å jobbe igjen i november 2010. Jobbet som meteorologifullmektig på Bjørnøya i seks måneder fra sent i november 2010 og frem til sommeren 2011.

Gledet meg utrolig mye og var spent som et egg på hva livet i Ishavet ville bringe. Litt av gledene, turene, galskapen, opplevelsene og alt det andre, har jeg forsøkt å si litt om her inne. Se også min vanlige blogg, Helst glad og på tur.

torsdag 30. desember 2010

Det lysner! -i hvert fall litt.

Kom akkurat tilbake fra en framifrå fin tur i et flott, men sparsommelig, lys! Bare å komme seg over dørstokken og ut, så er det meste gjort! Blir alltid så glad av å komme meg litt ut og få luft i nesa og litt høy himmel over hodet. Vera, Helge, jeg og hundene tok oss en tur mot Nordhamna. Vi fulgte landkallen bortover, gikk opp på brinken og tilbake via brønnhuset. Landkall er, for de som kanskje ikke vet det, is som er brutt av i sjøkanten slik at det blir en kant ned til fjæra/sjøen.

Nå om dagen er det rundt null grader her oppe. I går var det plussgrader og regn, med det naturlige resultatet at snømengden delvis konverterte til is og til barflekker. Litt ironisk å sitte i IShavet og være blant de som har det mildest i hele kongeriket! Heldigvis er det meldt synkende temperaturer igjen, det er visstnok meldt tjue minusgrader OG snø fra nå straks. Akkurat det tror jeg sånn passe på, kjenner jeg! Håper naturligvis at snøen skal lave ned i mengder, men at det skjer når det er 20 kalde? Mjaaaaa.. 

Ambolt til venstre?
Har oppdaga en begynnende yrkesskade allerede! -alt av skyer er i ferd med å være ganske interessante og spennende saker! Jeg tar meg i å lure; hvilke skyer er det jeg ser, er det lave, midlere eller høye og, ikke minst, hvilke typer av disse er det jeg ser? Jeg lurer på det når jeg ser himmel på tv, bilder i bøker eller på nett eller når jeg er ute på tur som i dag. Det var for øvrig noen flotte skyer i dag! Er foreløpig på for tynn is til at jeg kaster frem bastante konklusjoner på hva det er jeg mener jeg ser! Synes det ser amboltforma ut, da er vi på lave niere, CB..Vet ikke helt, de er ikke spesielt vanlige i Arktis. Kommer til å være værjunkie før disse seks månedene er over. Jeg som knapt nok har gidda å se værmeldinga tidligere!

Det er jubel på jobb her når vi innimellom kan melde noe annet enn "lave åttere",  det går ganske mye i lave åttere. Utfordrende å bestemme hvilke skyer som er på himmelen når man står der på gårdsplassen og gaper og ser ut i bekmørket. Man må skynde seg å mene noe i de få timene med skumringslys midt på dagen. Når lyset kommer ordentlig tilbake, blir det mye mer skyer å melde og vi blir sikkert å lengte tilbake til de gode mørke dager og netter.

Ja, vi var altså på tur i dag. Ikke så langt og ikke så lenge, men likefullt fikk vi gått oss en tur. Vet ikke om det er innbildning eller om vi allerede kan merke det at det går mot lysere tider? Det var en utrolig klar dag i dag, det hjelper naturligvis også på lysmengden. Nordhamna har en helt fantastisk sandstrand. I dag var det utrolig flotte og store surfebølger der, sånne som bryter jevnt og fint og som lager sånn "tunnel" man kunne surfa i. Jeg får lyst til å slenge på meg overlevningsdrakten, ta surfbrettet under armen og hive meg uti. Bade og surfe sammen med isbjørnene, dét hadde vært noe! Må bare først lage surfbrett på sløyden.

Miseryfjellene. Ganske lyst i sør allerede!

NordhamnaFine bølger
Tida med det blå lyset er nær. Stasjonen til høyre, lys fra båt midt i bildet.

3 kommentarer:

 1. Flott skrevet og flotte bilda som forteller mye.
  Godt nytt år t dåkker tøffingan på ishavet fra oss "softingan" på fastlandet :-)
  Thor Morten Wirkola

  SvarSlett
 2. Hei der oppe på ljb, kjempebilder du legger inn på bloggen, lengter ekstra mye opp igjen når jeg ser slike fine bilder av kjente steder.
  Kos deg/dere der oppe, og husk at dere er utrolig priviligerte som har denne muligheten å få oppleve Bjørnøya.
  Ingen isbjørn ennå ?

  Godt Nytt År !
  pg

  SvarSlett
 3. For noen flotte bilder du tar. Stranda minner meg om Ipanema. Men hva er 9'er og 8'er skyer?
  I dag er det 1+ i Førde, og 50 cm snø. Storm til kvelden. Ha en hyggelig Nyttårsaften. Hils Marius.
  Ønsker deg og dere ett riktig godt nytt (polar)ÅR!

  Mvh
  Knut Solberg

  SvarSlett

Om du har noe på hjertet, er det hyggelig å høre fra deg her inne! -men helst bare om du har noe hyggelig eller artig å melde, eller om du kan komme med tilleggsinfo der jeg står fast!? :-) Takk for interessen, uansett!