Et varmt rom i ødemarka! |
Etter å ha fått inn en rettelse, (ny feil kommer,) på øret, må jeg korrigere litt; Det var tre consollmaster, hver av dem var 100 m høy. I dag er det kun Midtpunktet som har ei slik mast. Consollhyttene står igjen på alle tre punktene, men altså bare ei mast. De andre mastene er revet på 90-tallet. Masta som i dag står på Nordpunktet er bare omlag 30m høy og hører til Avinor sitt navigasjonssystem. På Sørpunktet står det ikke engang ei mast; bare hytta!
Nordpunktet er også del av en spesiell og tragisk historie på Bjørnøya. Det har vært én hendelse i "moderne tid" der isbjørn har drept mennesker her på øya, den hendelsen utspant seg like ved Nordpunktet. Kanskje var det på grunn av at døra inn til Consollstasjonen var låst, at 27 år gamle Bjørn Tessem som var telegrafist måtte bøte med livet, den 14. november 1971? Dette blir imidlertid kun spekulasjoner; vi vet ikke om døra var låst.
Boka "Bjørnøya", av Dag Hagenæs Kjelldahl, forteller blant annet om denne hendelsen. Kjelldahl var en av de som overvintret på Bjørnøya Meteorologiske stasjon sesongen 1971-1972. Boka er for øvrig en av svært få bøker om Bjørnøya og finnes i en norsk utgave fra 1973 og en nyere, og tykkere, engelsk utgave.
Tessem var ute på tur alene denne novemberdagen. Våpen hadde han ikke med seg; det var da som nå uvanlig med isbjørn på øya i november. Hunden Laban kom hjem til stasjonen uten ham og da han ikke kom hjem til trekaffen og heller ikke til middag, ble det besluttet at det skulle letes etter Tessem. Det ble lett i flere ulike retninger og ingen tok med seg våpen.
Da tre av besetningen kom til Nordpunktet, ble de oppmerksomme på en bjørn som satt helt inne ved veggen på hytta. Bjørnen satt og "rugget", på en måte, beskrev han som hadde sett den, men han kunne ikke beskrive den noe nærmere enn det. Mennene tok seg tilbake til stasjonen, 3.3 kilometer, så fort de kunne. Fra stasjonen fikk de med seg ytterligere én mann og de gikk igjen til Nordpunktet. Da de kom tilbake til Nordpunktet, fant de igjen isbjørnen og skjøt den. Først etter at dyret var skutt, fant de Bjørn Tessem liggende like ved hytta, død. For ordens skyld vil jeg nevne at Isbjørnen ikke var fredet i 1971, det ble den ikke før i 1973. Besetningsmedlemmene hadde på den tida ei kvote på én isbjørn hver per sesong. Isbjørnen var ifølge beretningen i boka ikke stort større enn en St. Bernhardshund.
En trist hendelse som nok sterkt preget året den besetningen tilbragte her oppe, eller som det står i boka; "Tragedien kastet sin skygge over resten av overvintringen". Tidligere var det mannskapsbytte bare én gang i året. De fikk oppover en ny telegrafist etter en stund, en som heter Torbjørn Løwer. Han tror jeg kanskje at jeg har møtt, forresten.
For vår del møtte vi ulåste dører og lys og varme på Nordpunktet. Vi drakk varm solbærtoddy, før vi satte kursen hjemover igjen i liten kuling fra nordøst. Plaketten på utsiden av døra gjorde inntrykk og brakte mange tanker; tanker som også går til Tessems familie og til besetningen som var her sammen med ham.
Hei.
SvarSlettInterssant å lese om Bjørnøya. Jewg var der den gangen Tessem ble drept av isbjørn. Det var jeg som kom først til åstedet og holdt nærmest på å gå rett på bjørnen fordi det var slik sterkt snøfokk. Jeg så ikke noe et øyeblikk og var ikke mange metrene unna da jeg oppdaget den. Den satt og så mot lyset fra hodelykta mi. Og snuste liksom ut i været. Det var en sterk opplevelse som satte sitt preg på resten av overvintringen.
Hilsen Arne Glomsvoll.
2450 Rena.
Hei Arne!
SvarSlettTusen takk for hilsen og veldig hyggelig at gamle Bjørnøyafolk følger bloggen! Håper jeg har klart å gjengi et relativt riktig bilde av den tragiske hendelsen du var en del av. Lett at historien endrer seg når den har gått noen ledd, men jeg har forsøkt å skildre den ut fra det som står i boka. Jeg lurer veldig på om den døra var låst eller ikke, selv om det kanskje ikke ville hatt noe å si?
Tror det er vanskelig å helt kunne forestille seg hvordan denne hendelsen opplevdes for besetningen, dere var ganske mye lenger unna "resten av verden" enn det vi er nå!
Hilsen Lise
Hei.
SvarSlettBeklager at jeg ikke har kommentert før. Men du skjønner, jeg er ingen kløpper på data. Jeg har skrevet kommentar to ganger, men det har nok ikke gått inn. Men nå har jeg fått hjelp. Så jeg forsøker igjen. Døra var ikke låst. Men den var vond å få opp på det tidspunktet. Mener å huske at det var snø og is foran og at det var dobbel dør. Bjørn hadde nok vært på trappa og forsøkt å få opp den. Men mye tyder også på at han hadde vært i kontakt med bjørnen også før han kom så langt. Han hadde med seg en hund som ikke hadde noe erfaring med bjørn. Vi trodde at hunden først hadde vært i kontakt med isbjørnen. Og så blitt skremt og søkte tilbake til Bjørn. Og så har isbjørnen fulgt etter. Men dette er selvfølgelig bare spekulasjoner. I alle fall var det en tragisk hendelse som satte sitt preg på overvintringen. Det var ett års kontrakt også den gangen. Og ikke slike kommunikasjonsmligheter som det er nå. Det har jo skjedd en hel revolusjon på en fronten. Vi hadde bare morse. Og telefonforbindelse på HF med Vardø radio. Det var ikke bestandig det funket like godt. Hvis det kom ei snøbyge, falt forbindelsen ut. Og man måtte vente til byga ga seg. Det er interessant å se på tekst og bilder hvordan dere har det nå. Kunne godt ha tenkt meg enn sesong til der oppe. Men får nå se om jeg søker. Er det mer du lurer på, er det bare å kontakte meg. Så skal jeg forsøke å svare, så godt jeg kan.
Ha en fortsatt god vinter.
Hilsen
Arne Glomsvoll.
Hei.
SvarSlettI min søken på en sak, så måtte jeg jobbe endel. Det mest brukte søkeordet i div media var bjørn tessem. Grunnen til dette er at jeg var at jeg tjenestegjorde på Oppsynsskipet Nornen, og var med på å hente levningene av Bjørn Tessem. Det var en tur som alltid har stått som et sterkt minne, og dramatisk med storm og ising. Ønsker å få noen værdata 21/11 1971 og ca en uke utover.
Kan det finnes artikler og bilder tilgjengelig fra avisoppslag oa. i sakens anledning. Er det noen der ute som kan hjelpe meg med dette. Takker for tilbakemelding (er)