Etter å ha hatt fri hele høsten, var jeg grundig lei av å feriere og begynte endelig å jobbe igjen i november 2010. Jobbet som meteorologifullmektig på Bjørnøya i seks måneder fra sent i november 2010 og frem til sommeren 2011.

Gledet meg utrolig mye og var spent som et egg på hva livet i Ishavet ville bringe. Litt av gledene, turene, galskapen, opplevelsene og alt det andre, har jeg forsøkt å si litt om her inne. Se også min vanlige blogg, Helst glad og på tur.

søndag 9. januar 2011

Isbjørnbesøk på stasjonen

Ble oppringt av en andpusten førstekokk Marius som fortalte at det vi har isbjørnbesøk på stasjonen. Vera hadde hørt at hundene lagde spetakkel ute på tunet, så ut av vinduet sitt og kom løpende ned fra rommet i en viss fart.

Jeg er på jobb og har ikke hørt noe til at hundene har varslet. Jeg har sett meg godt om når jeg har vært ute og observert de siste timene, etter at det ble observert ferske bamsespor like ved vanntanken i formiddag. Vanntanken ligger i sørenden av tunet, ca 100 meter fra inngangen. -om det nå er så langt. Har alltid med signalpenn nå, selv ute på tunet.

Da jeg kom bort i stua, hadde selvfølgelig de to bjørnene gått sin vei. Typisk, tenkte jeg! De hadde vært helt bort til Aki sitt hus og hadde langet ut en labb mot ham uten å treffe. De andre hundene lagde ikke mye lyd og lå sikkert og godt inne i husene sine gjennom hele hendelsen. Aki forsøkte å gjemme seg bak huset sitt.

Etter noen minutter, kommer det imidlertid opp et hode bak snøskavelen borte ved reserven. Øyeblikket etter kommer det et til! To bjørner rusler langs veggen på reserven og går mot brinken igjen. Vi står klare til å skremme dem bort, mens det lyner i en del kameraer. Bjørnene været i lufta, gjespet litt, la seg ned og kjælte litt med hverandre. God stemning mellom de to! Etter å ha posert ei stund, reiste de seg og forsvant nedover mellom Reserven og Gammelreserven. De kom tilbake etter noen minutter, men fikk da et knallskudd etter seg. De var ganske nært Aki akkurat da skuddet kom. Hvem som skvatt mest av Aki og bamsene skal være usagt. Ifølge signalskytteren, lå bikkja innerst i hjørnet på hundehuset øybelikkelig etter skuddet, mens skinnet omtrent lå igjen på utsiden.

Det rapporteres om lett oppstemt stemning blant besetningen. Mektige dyr!

Den ene bjørnen var litt større enn den andre. Jeg har ikke et trenet øye for å mene noe, er dette ei binne og en bamse, eller er det ei binne og en unge, eller er det to bamser av ulik størrelse. Bjørnene ser heldigvis ut til å være i godt hold! Etter å ha "ringt en venn", en med særdeles gode skills på isbjørn, har jeg fått vite at dette dreier seg om ei binne med en to år gammel unge. Det er vanskelig å se om ungen er hun eller han. De vil henge sammen med mora frem til i april/mai, før de skiller lag med henne. Fikk også vite at de kan være litt "trassige" i denne alderen! Blir interessant å følge dem videre utover vinteren om de bestemmer seg for å campere her på holmen sammen med oss. De andre på stasjonen landa også på samme konklusjon i forhold til at dette er ei binne med unge, men det har jo ikke jeg fått med meg. Jeg sitter på obs-rommet og er gira helt alene. Når jeg tenker meg om, vet jeg jo at to bamser ikke bruker å henge sammen, men men..

Bildene er tatt fra trappa og fra vinduet i stua. Det er brukt en 18-200 mm telezoom, har ikke beskjært bildene ytterligere og har ellers ikke gjort annet enn å fargekorrigere bildene litt.

Dum-di-dum, skjer det noe her?

Hey brotha' come on!!


Vi lister oss langs Reserven..
Titten på hjørnet
"Dette var da middels interessant"..
Bamsekos

Hørte du noe??

Pst, hør her!


Vi stikker!
Vent! -skal bare snuse litt!

Ja, de var SÅ nær..

10 kommentarer:

 1. Hei
  Heldiggriser som får se dette i virkeligheten.
  Flotte bilder og artige kommentarer.
  Ser ut til at det må være to unge bjørner.
  Kan være binne med unge, men de ser like store ut.
  Så hvidt jeg vet, går voksne hanbjørner alene.
  Lykke til videre med bjørnetittingen.

  Mvh
  Sidsel og Knut

  SvarSlett
 2. Fiiiiiine bjornene sine! :o) Et vanvittig imponerende syn paa bilde - tror ikke jeg kan forestille meg hvordan det var aa se dem 'laiv'!

  SvarSlett
 3. Utrolig flotte bilder, Lise! For en opplevelse. Dette kan man da aldri glemme!??!

  Fantastisk! Klem fra Ragnhild

  SvarSlett
 4. Artige bilde, Lise! Go girl! ;-))

  SvarSlett
 5. Fine bilder. Liker alltid å se bildene dine. Og så skriver du godt. Bra.

  SvarSlett
 6. Så masse du opplever Lise. Gje gass! Du er kjempetøff!

  SvarSlett
 7. OJOJOJ, herlige bilder av fine bamsene! Så nært. Jeg ble nesten svett og litt oppskjørta selv. Haha!

  SvarSlett
 8. Hei å grattis me bamsebesøk... Det va nokk et herlig å koselig syn tenker e...?? Å kanskje et aldri så lite adrenalinkikk... :-)
  Kos dokk videre å pass på så dokk ikke blir "Bamsemums"... :-D

  Hans-Arne...

  SvarSlett
 9. Såååå braaaa at dere endelig fikk besøk! Kjenner ADRENALINKICKET helt hit. Sitter lenge i det der :) Vær forsiktig nå da, og se dere rundt hjørnene :) Bamseklem.

  SvarSlett
 10. Kjempe kjekt at dere fikk besøk av bamsen ;-) Det gjør seg det, er bare "litt" misunelig!!
  Fine bilder du fikk!!

  SvarSlett

Om du har noe på hjertet, er det hyggelig å høre fra deg her inne! -men helst bare om du har noe hyggelig eller artig å melde, eller om du kan komme med tilleggsinfo der jeg står fast!? :-) Takk for interessen, uansett!