Etter å ha hatt fri hele høsten, var jeg grundig lei av å feriere og begynte endelig å jobbe igjen i november 2010. Jobbet som meteorologifullmektig på Bjørnøya i seks måneder fra sent i november 2010 og frem til sommeren 2011.

Gledet meg utrolig mye og var spent som et egg på hva livet i Ishavet ville bringe. Litt av gledene, turene, galskapen, opplevelsene og alt det andre, har jeg forsøkt å si litt om her inne. Se også min vanlige blogg, Helst glad og på tur.

lørdag 14. mai 2011

Vårtegn

Fine rødsildra! Alle har ikke sprunget ut enda, men det begynner å bli ganske rosa rundtomkring nå! Saxifraga oppositifolia som den heter på latin. Saxifraga er et slektsnavn som finnes på mange planter, blant annet på sildrene. Saxifraga betyr "den som sprenger i stykker stein" (saxi = sten, frango = bryte). Ofte finnes sildrene og andre slektsmedlemmer i fjellet eller på andre steinete områder med det som ser ut til å være dårlig jordsmonn.

Oppositifolia (opos-motsatt og folium-blad) betyr at bladene er motsatte; de står mot hverandre. Bladene er stive og harde, og sitter i fire rekker opp over den korte stilken.

Rødsildra er eviggrønn, som vi har sett gjennom vinteren i de periodene vi har vært uten snø. Grunnen til at den blomstrer så tidlig, er at knoppene er laget ferdig allerede høsten før. Rødsildra er den nordligst voksende planten i verden, den vokser helt opp til 83°15'N på Nord-Grønland. En imponerende, vakker og hardfør liten venn! Den er funnet helt opp til 2350m over havet. Rødsildra blomstrer i ca to uker og begynner å blomstre tidlig der snøen smelter først. Der snøen ligger lenge, blomstrer den senere. Det innebærer at det kan sees rødsildre i fjellet en lang periode av våren og sommeren.

3 kommentarer:

 1. Jeg er ikke noe saerlig glad i rosa, men rodsildra er spesiell. :) Jeg forstorra bildet for aa faa en bedre titt, og syntes plutselig at disse fargene kunne vaert skikkelig fine i ei lue eller noe saant! Skumle greier!
  (Og saa ble jeg veldig nysgjerrig paa hvorfor den heter oppositifolia, og maatte Google litt, saa da har jeg sannelig laert noe nytt i dag ogsaa!)

  SvarSlett
 2. Du og jeg er vel ikke de to største rosa-babene verden har sett, nei! Kjøpte meg riktignok en knall rosa anorakk i fjor, man skal utvide komfortsonene av og til! :-)

  Oppositifolia, ja, er det ikke noe med at blader eller kronblader står like ovenfor hverandre? Send link på hva du fant ut! *gidder ikke google akkurat nå*

  SvarSlett
 3. Takk, Gunn Berit, jeg googla litt mer og la endringene inn i teksten! Sjekk det ut!? Klemmmmmm

  SvarSlett

Om du har noe på hjertet, er det hyggelig å høre fra deg her inne! -men helst bare om du har noe hyggelig eller artig å melde, eller om du kan komme med tilleggsinfo der jeg står fast!? :-) Takk for interessen, uansett!